Főoldal
Magyar Országos Horgász Szövetség
Vízügyi Honlap


II. Tisza-tavi Horgász Kupa I. forduló - eredmények


A 2010-es esztendőben, hagyományteremtő jelleggel útjára induló, 4 fordulós Tisza-tavi kupasorozat idei első állomására érkezett. Ezúttal a tiszafüredi Holt-Tiszán csónakos, úszós keszegező horgászatban mérték össze tudásukat a versenyzők.
A jó hangulatú versenyen, ami évadnyitó is volt egyben, végelszámolásnál nem várt izgalmat okoztak a nagyon szoros eredmények.


Technikai értekezlet a verseny előtt

A versenysorozatot a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetsége a Tisza-tó halászati hasznosítójával, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft-vel karöltve rendezi meg. A négy verseny érdekessége, hogy a versenyzők a szerzett helyezési számukat tovább viszik, és amellett, hogy minden egyes fordulót szép kupával és az Energofish Kft. által biztosított értékes díjakkal honorálnak a rendezők, az összetett eredményekért is lehet küzdeni.


A tiszafüredi Holt-Tisza igen halas víz

Egyedülálló módon a négy verseny különböző stílusú helyszíneken, különböző horgászmódszerekkel zajlik. Míg az első forduló csónakos keszeghorgászat, a második folyóvízi próbatétel a legendás, OB csúcstartó kiskörei versenypályán, a harmadik és negyedik forduló pedig ragadozóhorgászat, egyik élő halas módszerekkel, a másik pedig kizárólag műcsalikkal. Így annak, aki az összetett versenyben helyezni szeretné magát, általánosan járatosnak kell lennie többféle horgászmódszerben is. Viszont, aki csak az egyik, vagy a másik fordulóban szeretné magát kipróbálni, annak is adott a lehetőség.


Az erős szél és a még nem túl meleg víz nem kényeztette el a versenyzőket

Az első fordulóra kellemes napsütésben, viszont erős északias szélben gyülekeztek a versenyzők. A pályát a rendezők igyekeztek úgy kitűzni, hogy a szél lehetőleg ne nagyon zavarja a horgászokat. A pálya a vasút és a Balneum hotel közötti saroktól a csatorna kijáratig tartott.


A mérlegelés mégis komoly izgalmakat hozott

A még mindig nem túl meleg vízben az etetésre nem nagyon reagáltak a halak a mélyebb részeken, az etetést követően a fenék-közelből pár darab kisebb lapos keszeg jött.


A díjakat Berczi Gábor, a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetségének elnöke adta át

A halak többsége a sekélyebb, kettes vízről, valamint a bedobás 180 fokkal való megváltoztatása után a part felé horgászva realizálódott. Aki nem ezt a taktikát választotta, fokozatosan lemaradt. Éppen ezért a part felé spiccbotos horgászattal lehetett a legjobban horgászni, a matchbotos horgászat nem volt elég gyors és eredményes.


Harmadik helyezett Krasnyák Gábor

A csalik között az 1 szem csontitól kezdve a darabolt gilisztáig mindenre jöttek a halak, külön érdekesség, hogy a mély, hideg vízen szúnyoglárvára alig volt kapás.


Második helyezett Molnár József

Rendkívül szoros verseny bontakozott ki az első helyért, Elek Gyula, aki nem mellesleg a tavalyi sorozat győztese, és pergető magyar bajnok is egyben, hatalmas csatát vívott a feltörekvő íjúval, Molnár Józseffel, aki immár nem csak az ifi mezőnyben bizonyít, hanem a felnőttek között is. Látszott, hogy a dobogós helyek sorsába még Krasnyák Gábor is beleszólhat, aki gyakorlatilag fej-fel mellett fogta a halat a vezető párossal. Minden egyes apró halnak jelentősége volt.


Első helyezett Elek Gyula

A verseny végét jelző dudaszó pillanatában lehetetlen volt megmondani, hogy a három legjobb, milyen sorrendben állhat dobogóra. Aztán a mérlegelésen természetesen minden kiderült. A mért súlyokban valóban igen kicsi volt a differencia, az első három 21 dekagrammon belül mérlegelt! A szerencse, és persze a több 10 éves tapasztalat, Elek Gyulának kedvezett 4490 grammal nyerte az első fordulót. A második helyre Molnár József ért oda 4440 grammal, míg a dobogó harmadik foka Krasnyák Gábornak jutott 4280 grammal. Az értékeléshez hozzá kell tenni, hogy a szélirány változása nem egészen egyenlő feltételeket szabott, hisz a keleti helyek szinte szélcsendesek voltak, míg a mezőny másik fele erős szélben küzdött az elemekkel. Az is döntőnek bizonyult, bár teljes mértékben a szerencsén múlt, hogy Elek Gyula csónak-párja nem sok halat "húzott el" tőle (hisz nullázott), míg a 2. és a 3. helyezett egy csónakból küzdött egyemás ellen, viszonylag közeli etetéseken. Ilyen kicsi súlykülönbségek mellett ennek bizony döntő jelentősége lett.


A díjazottak a matchbotokkal

A díjakat Berczi Gábor, a Tisza-tavi Horgászegyesületek Szövetségének elnöke adta át. A versenyzők stílszerűen matchbotokat kaptak, a harmadik helyért egy E.T. Rubin Match 3,90-es, a másodikért egy E.T. Carp Expert 3,90-es, míg az első helyért egy E.T. Classic Bream Match járt. A nyertesek közül a helyszínen is kipróbálták a versenyt követően az új botokat!


Többen a verseny után is a helyszínen lazítottak

Természetesen, a szokásoknak megfelelően a helyszínen elkészített bográcsétel zárta a versenyt, ami Tisza-tavi évadnyitóként is funkcionált. Reméljük, a jó hangulatú kiélezett verseny valóban egy színvonalas kupasorozatot és egy eredményes Tisza-tavi horgászévadot is megalapoz. A díjakért és az egész versenysorozat támogatásáért a rendezőség külön köszönetét fejezte ki az Energofish Kft-nek.


A mérlegelőlap

Összeállította: Teróczki László és Szarvas Zoltán

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Minden jog fenntartva! © 1993-2018.