Főoldal
Magyar Országos Horgász Szövetség
Vízügyi Honlap

Megkezdődik a Tisza-tó rehabilitációja

Egy szokatlan helyszínen, az abádszalóki strandnál lévő gáton tartott sajtótájékoztatót Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, illetve a Heves és Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke. Államtitkár úr itt jelentette be, hogy megkezdődik, 5,6 milliárdos európai uniós és egy milliárdos hazai forrásból a Tisza-tó vízügyi rendezése.

A Tisza-tó komplex fejlesztéséről az elmúlt évben az Új Széchenyi Tervben olvashattunk, ahol térségünk nevesítve is szerepelt a régiók között. "Programot indítunk a Tisza-tó fejlesztésére, az ökoturizmusban és az ökológiai gazdálkodásban rejlő, a térségben élők életminőségét érdemben javító lehetőségek kiaknázására."

Ennek a célnak a részletezése történt meg a Tisza-tavi kiemelt üdülőkörzet területfejlesztési programjában, amelyet a Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács készített. Ebben az anyagban már lebontva szerepeltek a tennivalók, mellettük pedig az összegek. Ezekből az adatokból kiderült, hogy a program megvalósítása 15,8 milliárd forintba kerül. Ennek a forrásnak a jelentős részét az európai uniós támogatásból kell biztosítani, illetve megpályázni. Ezen a programon belül készült el a Komplex Tisza-tó projekt, amely két részből épül fel: a Tisza-tó projektből, valamint a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR) projektből.

A Tisza-tó részprojekt a tó belső víztereinek, vízcseréjének természetközeli állapotra hozását, a tározó kapacitásának, használati értékének fenntartását fogalmazza meg, a kialakult környezet károsítása nélkül. További feladat a természetvédelmi értékek megőrzése, az invazív fajok visszaszorítása, a biodiverzitás megtartása, illetve növelése. Ezen belül a belső áramlási folyamatok elősegítése, az eutrofizációs folyamatok lassítása, a vízminőség és használati értékének védelme, fenntartása.

Ennek a munkának az elindulásáról adott tájékoztatást Varga Mihály és a két megyei közgyűlési elnök. Államtitkár úr az is elmondta, hogy a munkálatok elvégzéséhez a START munkaprogram is segítséget ad majd.

Kovács Sándor (Szolnok megye) és Szabó Róbert (Heves megye) elmondta, hogy nagy reményeket fűznek a program megvalósulásához, remélik, hogy ez az első lépés, a tó rehabilitációja, vízgazdálkodási rendezése után a térség további fejlesztése, majd ezután fejlődése is megindul.

Forrás: Tisza-tó Térsége Leader Egyesület

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Minden jog fenntartva! © 1993-2018.