Főoldal
Magyar Országos Horgász Szövetség
Vízügyi Honlap

Tisza-tavi kerekasztal megbeszélés

Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kerekasztal megbeszélésre hívta a Tisza-tavi horgászok, a halászati hasznosító, a vízügy, a természetvédelem és a helyi önkormányzatok képviselőit. A Tisza-tó korábbi évektől jelentősen alacsonyabb téli vízszintje miatt a Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetsége korábban levélben hívta fel a miniszter figyelmét a potenciális veszéllyel fenyegető helyzetre. A Tisza-tavi HESZ felhívásához számos horgász- és egyéb szervezet, sőt magánszemély is csatlakozott és küldött levelet, e-mailt a miniszternek.

A miniszter, aki egyben a térség országgyűlési képviselője is viszonylag gyorsan beillesztette programjai közé a horgászok által szorgalmazott egyeztetést.

A kerekasztal megbeszélésen elsőként a Tisza-tavi HESZ elnöke ismertette röviden álláspontjukat, felhívva a figyelmet arra, hogy nem egyedi ügyben várnak elbírálást, hanem rendszerszintű megoldást szeretnének. Hozzászólásában nem csak a téli, hanem, a tavaszi - ívási időszak- vízszint mértékének fontosságára is felhívta a figyelmet. Utal arra, hogy a horgászok nem ellenzik a tó területén történő fejlesztéseket, karbantartásokat, azonban azt szeretnék, hogy azok mindig a természetet - a halállományt is - kímélő módon történjenek.

A második előadó a KÖTIVIZIG képviselője volt, aki plasztikus képet adott arról, hogy hányféle elvárásnak kell megfelelni a Kiskörei Erőmű üzemeltetése során. Elmondta, hogy az üzemeltetés során a Tisza/3184 számú vízjogi üzemelési engedélyben foglalt vízszinteket kötelező tartaniuk. Az erőmű laboratóriumot is üzemeltet, amely folyamatosan figyelemmel kíséri a Tisza-tó vízminőségét. Az erőmű biológust is foglalkoztat, aki rendszeresen, most a rekordmértékű vízleeresztés során is három alkalommal vizsgálta a halak levonulását. Tájékoztatása szerint a teljes halállomány a különböző holtágakba, mélyebb vízrészekbe, illetve a Tisza folyóba levonult. A KÖTIVIZIG tájékoztatást adott arról, hogy 2013. december 7-én megkezdik a tározó visszatöltését az első napon 5, majd a továbbiakban 4 centiméteres ütemben, amellyel előreláthatólag december 18-ára érik el a szokásos téli vízszintet.

Ezt követően a Tisza-tavi Sporthorgász KN Kft. ügyvezető igazgatója is felhívta a figyelmet arra, hogy a halállomány megőrzése és fejlesztése miatt fontos számukra a mindenkori kedvező vízállás.

A Magyar Haltani Társaság elnöke az őshonos, horgászható halfajok mellett felhívta a figyelmet a védett, jelölő halfajok állományvédelmének fontosságára és a csökkentett téli vízszint káros hatásaira.

Abádszalók polgármestere a turisztikai célú beruházások,a már meglévő turisztikai infrastruktúra karbantartásának fontosságáról szólt, egyben beszámolt arról, hogy az Abádszalóki Strandon milyen karbantartási munkákat végeztek el a csökkentett téli vízszint időszakában.

A kerekasztal beszélgetés végén Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter összefoglalta a hallottakat és a lehetséges irányokat. Kiemelte, hogy a Tisza-tó többcélú hasznosítása az érdekelt együttműködését és esetenként önmérsékletét kívánja. A kerekasztal megbeszélés során tapasztalt konstruktív légkör miatt biztosítottnak látja a további jó együttműködést a Tisza-tóért.

A Tisza/3184 számú vízjogi üzemelési engedély 2013. december 31-én lejár. A Tisza II. vízlépcső üzemeltetésére meghatározott prioritások időközben megváltoztak, az új vízjogi üzemelési engedélynek ezt majd tükröznie kell.

A Miniszter a fentiek alapján egy olyan, a Tisza-tó vízszintjével összefüggésben tevékenykedő érdekegyeztető csoport létrehozását javasolta, amelyben a horgászok, ide értve a halászati hasznosítót is, a vízügy, a természetvédelem, valamint az önkormányzatok 2-2 fővel képviseltetnék magukat.

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Minden jog fenntartva! © 1993-2018.