Főoldal
Magyar Országos Horgász Szövetség
Vízügyi Honlap

A Tisza-tó fenntartható horgászturizmusának - ökoturizmusának elindítása

Ma már biztosan kimondható, hogy a Tisza-tó turisztikai hasznosítása a horgászturizmus lehetőségeinek kihasználása nélkül nem teljes és nem követendő irány.

A Tisza-tó sajátosságai, egyedi tulajdonságai, környezetet országos - mi több európai - érdeklődés középpontjába helyezi/helyezheti a Tisza-tavat.

Ezt a tényt igazolja, hogy az idelátogató és rendszeresen visszatérő német, osztrák, holland vízi világot kedvelő horgászok nagy száma. Elismeréssel szólnak a Tisza-tó halfaunájáról, ideális horgászlehetőségeiről.

Mi horgászok úgy gondoljuk, hogy a Tisza-tó lehetőségei horgász és turisztikai szempontból csak kis szegmensben vannak kihasználva. Az előrelépéshez szükséges kulturált, igényes horgászhelyeket, pihenőterületeket kialakítani, ahol családi, baráti kapcsolatok, ismeretségek születhetnek, ahová a következő években is szívesen visszatér a horgász.

Nem letarolt, komfortosan kialakított területekre van szükség, hanem a természetes környezetbe belesimuló, illeszkedő, alapigényeket kielégítő, (WC, főzőhelyek, sátorhelyek, szemét tárolására alkalmas) vadaktól védett és rendszeresen elszállított rendszerre van szükség.

A Tisza-tó déli partja rendelkezik a gátról elérhető folyó és állóvízi területekkel. Ezeken a szakaszokon fogható a Tisza-tóra jellemző teljes halfauna.

A folyó Aranyosi-szigetén – a régi ágban – kiváló lehetőség van egy horgászpálya kialakítására, ahol helyi és nemzetközi versenyek lebonyolítására nyílna lehetőség. (Összhangban esetleg a települési önkormányzatok programjaival.)

Prominens embereket megnyerve, horgászszervezeteket bevonva elindíthatjuk a Tisza-tavat egy más úton, ahol vállalkozások, települések, közösségek is kivehetik részüket a Tisza-tó adta lehetőségekből.

Ezek alapgondolatok, egy horgászatot működtető és horgászérdekeket védő szövetségtől. Meggyőződésünk, hogy közös gondolkozással, és összefogással a turizmust kiszolgáló vállalkozásokkal, kikötőkkel ez az idea megvalósítható és fenntartható.

Ezek nélkül nem fog igényes horgászturizmus kialakulni és gyökeret verni a Tisza-tónál.

Tiszafüred, 2014. február 27.

Dósa József
ügyvezető elnök

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Minden jog fenntartva! © 1993-2018.