Főoldal
Magyar Országos Horgász Szövetség
Vízügyi Honlap

Nem ilyen lovat akarunk...

Ahogy telik az idő, előbb-utóbb mindenki visszatekint, értékel és tanulságokat fogalmaz meg. Horgászaink vérmérsékletüktől függően alakították ki véleményüket a Sporthorgász Kft. működéséről, és elmúlt öt évének a horgászatot érintő döntéseiről. Például a területi jegy árakról, vagy a minden évben változó és szigorodó horgászrendi korlátozásokról, a tiltásokról, vagy a javadalmazásokra fordított pénzek nagyságáról, hogy csak a legtöbbször felmerülő kérdéseket említsük.

Az elmúlt évek során bekövetkezett változások aligha kedvezőek: a horgászlétszám egyre csökken, a horgászturizmus hanyatlik, a halállomány fogyását a kifogott halmennyiség csökkenése jelzi, és az idelátogatók egyre gyakrabban távoznak elégedetlenül. A Tisza-tónál működő vállalkozóknak (horgászboltok, kikötők, szállásadók, túraszervezők) forgalma, vendégszáma és ezzel a bevétele is csökken. Ezek a változások is azt jelzik, hogy valami nem stimmel, a horgászok elégedetlensége nem alaptalan. A problémák hátterében elsősorban a Sporthorgász Kft. gazdálkodási modellje áll, amely támogató közösség nélkül, sokszor a helyi horgászközösség ellenében igyekszik a halgazdálkodási feladatait elvégezni.

Az előző vízhasznosító tevékenységéről azzal mondtak véleményt a horgászok, hogy az új, helyben működő, és teljesen más alapokat ígérő vízhasznosító megalakulása mellé álltak. E nélkül, a tömegbázisként szolgáló horgászok támogatása nélkül, nem nyerhetett volna a Sporthorgász Kft. Ennek ellenére ma pont ez a horgászközösség az, aki alig-alig szólhat bele az állítólag érte végzett és a befizetésein alapuló gazdálkodásba, aggályait nem veszik figyelembe, javaslatait sokszor csak lesöprik az asztalról.

A területi jegy árából származó jelentős bevételek ellenére áldatlan állapotok jellemzik a Tisza-tavat. Van ugyan új székház, vannak terepjárók (kizárólagos használatra), van "államtitkári" szintű javadalmazás az ügyvezető részére. A Sporthorgász Kft. 22 fővel működik, van halőrzési vezető, van ökológus, és vezető menedzserek egész hada is van, a fotóstól a tanácsadókig. Nincs viszont megfelelő párbeszéd a horgászokkal! És nincs javuló hangulat, nincs emelkedő zsákmány, nincs ivadéknevelés, nincs halmentés, nincs ívóhely-rekonstrukció! A halállomány pedig egyre csökken, és a horgászok többsége egyre inkább úgy érzi, hogy gazdátlan a Tisza-tó.

Az utolsó, 24. órában vagyunk, és lehetőség is ígérkezik a változtatásra, hiszen lejár a Kft. vezetőjének a kinevezése. Köztudott, hogy annak idején az ügyvezetőt nem pályázati úton, és nem a szakmai elbírálás után választották ki, hanem egyszerűen kinevezték 5 évre.

Mint tulajdonosok követeljük, hogy szakmai pályázat alapján, rövid és hosszú távú szakmai elképzelésen nyugvó hasznosítási koncepcióval rendelkező ember kerüljön a Kft. élére, aki a helyi horgászközösség érdekeit és a horgászati lehetőségek fejlesztését tartja elsőszámú prioritásnak. A tulajdonosi jogokkal rendelkező önkormányzatoknak pedig támogatniuk kell ezt a törekvést, hogy a közösen megszerzett halgazdálkodási jog végre tényleg elsősorban a Tisza-tó partján élő emberek érdekeit szolgálja!

A gazdálkodás jelenlegi gyakorlata ugyanis erkölcsileg és szakmailag is megbukott, ezt a közösség véleménye, a halállomány fogyása, és a horgászturizmus hanyatlása is egyaránt bizonyítja.

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Minden jog fenntartva! © 1993-2018.