Főoldal
Magyar Országos Horgász Szövetség
Vízügyi Honlap

Harcsázás az öblítőben?

Az idei harcsatilalom május 4-én hétfőn lép életbe, és vele a Tisza-tavi horgászrend 12. pontjának második mondata, miszerint:

„Fajlagos tilalmi időszakában (május 2.-tól június 15.-ig) tilos a harcsa horgászata az öblítőcsatornákban.”

Mivel a halgazdálkodási törvényben lévő definíciók különbséget tesznek a „horgászat” és a „hal kifogása” között (2. § 6. és 16. pont), a mondat csak a harcsa célzott horgászatát tiltja, a más módszerrel véletlenül kifogott harcsa eszerint megtartható. Nyilván a Sporthorgász Kft-nek, mint a horgászrend megalkotójának nem ez volt a szándéka, viszont az általa megfogalmazott mondat a halgazdálkodási felügyelő értelmezésében ezt jelenti.

Erre ismereteink szerint a minisztérium illetékese személyesen hívta fel a mind a Kft. vezetőjének, mind a halőröknek a figyelmét április 27-én.

Az egész eset ezzel elvileg lezárható lenne. Rosszul fogalmaztak. Ennyi. Előfordul. De az esettel kapcsolatosan felmerül még két kérdés:

  1. Ha a halgazdálkodó illetékesei egy hete, április 27. óta tudják, hogy a horgászrend egyik pontjának a hivatalos értelmezése eltér az általuk vélttől (sokkal enyhébb!), akkor ezt egy hét alatt miért nem hozták a horgászok tudomására?
  2. Mi is volt az oka a szándékolt harcsafogási tilalomnak?

Az első kérdés megválaszolását mindenkinek a fantáziájára bízzuk…
A második kérdésre elvileg egyszerű a válasz, az öblítőben ívó harcsák védelme, a már több helyen betiltott, fészken való horgászat Tisza-tavi tiltása. És ez rendben is lenne, mert a fészkezést a legtöbb harcsahorgász mélyen elítéli, mert veszélyezteti az állományt.

Viszont érdemes azon elgondolkodni, hogy volt-e valamilyen kutatás vagy szakmai megfigyelés arra, hogy Tisza-tavon a harcsák elsősorban hol ívnak? Tényleg az öblítők – a maguk aránylag nagy forgalmával – a legfontosabb ívóhelyei a harcsáknak? Ezt kell a legjobban védeni?
Ez hihetetlen és valószínűtlen!

A harcsaállomány nagyobbik része a Tisza partélének a fűzgyökereire ívik elsősorban, előfordulhat harcsaívás némelyik öblítőben is (elsősorban a IX.), sőt kint a tározótérben is figyeltek meg már ívó harcsapárt. De ha az öblítőkben (is) ívnának a harcsák, akkor is, miért ez a kis (az öblítők területe a Tisza-tóhoz képest, partvonala a Tisza-tavon átfolyó Tisza szakaszhoz képest szinte elhanyagolhatóan kicsi) terület a legfontosabb? Akkor az összes ívóhelyet, vagy leginkább a legjobb ívóhelyeket kellene védeni!

Ez vajon miért nem merült fel? És miért pont az öblítőcsatornák?
A horgászrenddel kapcsolatos eddigi tapasztalataink alapján sajnos ismét feltételezhető, hogy megint egy nem kellően megalapozott, szóbeszéden, vagy érzelmeken alapuló horgászrendi szabályról lehet szó, ami véletlenül(?) ismét csak a horgászokat sújtja, a halakat nem védi. Egyébként május-júniusban az öblítői harcsák elsősorban a gyökérre ívó keszegféléket eszik, ezért vannak ott, és ezért foghatók. Viszont a tilalom alatt kizárólag véletlenül, mondjuk süllőzés közben…

Hogy ez már megint kinek az érdekeit szolgálja?

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Minden jog fenntartva! © 1993-2018.