Főoldal
Magyar Országos Horgász Szövetség
Vízügyi Honlap

Mit szeretnének a Tisza-tavi horgászok?

A Tisza-tavi Horgász Egyesületek Szövetsége 2010-től öt éven keresztül türelmesen várta az új halgazdálkodás eredményeit. A horgászok szemszögéből azonban csak egyre rosszabb helyzettel kell szembenéznünk. Az új horgászrend, valamint az idei év információi és eseményei alapján szükségesnek gondoljuk, hogy az elképzeléseink, igényeink mindenki számára világosan és egyértelműen megfogalmazásra kerüljenek. Ezért összeállítottunk egy listát, amely tükrözi a Szövetségünkhöz tartozó horgászok elvárásait a Sporthorgász Kft.-vel, valamint a Tisza-tóval és a halgazdálkodással kapcsolatosan.

1. Felelős szakmai gazdálkodás A Sporthorgász Kft. öt éves (2010-2014) működése alatt nem történt olyan szakmai fejlesztés, amely hosszabb távon növelhetné a Tisza-tó halállományát. Például nincs előrelépés az ívóhelyek beszűkülésének a kérdésében, nem történt élőhely javítás, nem érezzük a törekvést a halállomány növelésére, a horgászati és fogási lehetőségek javítására. A halállomány csökkenését egyre szigorodó horgászrenddel nem lehet megállítani, ehhez komoly szakmai munkára, és más hozzáállásra lenne szükség!

2. A Sporthorgász Kft. átlátható, nyilvánosság kizárása nélküli működése Szeretnénk és követeljük, hogy a Társaság működése legyen átlátható. Hetek-hónapok óta nem kaptunk választ a leveleinkben feltett kérdéseinkre, és például a mai napig nem jelent meg hivatalos beszámoló a május 12-én elvégzett próbahalászat eredményeiről, tapasztalatairól - pedig ezt a Sporthorgász Kft. önmaga ígérte meg.

3. Konstruktív párbeszéd a halgazdálkodást végző Társasággal A horgászokat és a horgászatot érintő kérdések előkészítésébe, eldöntésébe a Szövetséget (úgy is, mint tulajdonost, és úgy is, mint a horgászok érdekképviseleti szervezetét) vonják be! Szövetségünk véleményét, kritikáját ne kezeljék le, fogadják el, hogy ez a horgászok véleménye. Felvetéseinkre, leveleinkre kapjunk válaszokat!

4. Horgászbarát horgászrend Az elmúlt időszakban a horgászat jelentősen átalakult, a horgászok egyre inkább differenciálódtak, egyre jelentősebbek az eltérések egy-egy horgászcsoport között. Véleményünk szerint olyan horgászrendre van szükség, amely minden horgászcsoportnak lehetővé teszi az eredményes horgászatot. Összességében a horgászok által is támogatott, a halállományt is védő, egyértelmű, egyeztetett horgászrendet javaslunk, ez nem csak a helyi horgászok, hanem a horgászturizmus érdeke is. Nem tudjuk elfogadni, hogy egy-egy szűk csoport mértéktelen magatartásáért tiltásokkal legyen büntetve minden horgász!

5. A Sporthorgász Kft. értse meg, és vegye figyelembe a horgászok érdekeit Nem érzékelhető, hogy a Társaság valóban a horgászok érdekeit venné figyelembe, nem érzékelhető, hogy a Tisza-tó valóban igazi horgászvízzé vált volna az elmúlt években. Nem érezzük a partneri viszonyt, a Társaság sokszor a horgászok többségének feje felett, érveik meghallgatása nélkül dönt, szűk csoportok érdekei szerint.

6. A Sporthorgász Kft. a halgazdálkodási kérdésekkel foglalkozzon elsősorban, a szervezeti kérdéseket hagyja meg nekünk. Sajnálattal látjuk, hogy a Sporthorgász Kft. a jövőben olyan egyesületi feladatok ellátását is próbálja átvenni, amilyen például az állami jegyek bizományosi forgalmazása. Ez hosszabb távon problémákat és plusz költséget fog jelenteni a Tiszafüredtől távolabb élő horgászok számára. A Sporthorgász Kft. támogassa a helyi egyesületeket, ne a szerepüket próbálja átvenni!

7. Évente legyen legalább egy horgászfórum, a tulajdonosok részvételével Minden évben szervezzenek és tartsanak nyilvános horgászfórumot, ahol az egyesületek vezetői és tagjai a tulajdonosoknak közvetlenül is véleményt mondhatnak a Sporthorgász Kft. működéséről.

8. Társadalmi halőri csoport Alakuljon társadalmi halőri csoport, amely a hivatásos halőröket segítené. Szövetségünk szívesen segítene ennek létrehozásában.

9. Kerüljön kialakításra kedvezményes jegy a helyi horgászok számára, esetleg legyen kombinálva a horgász területi jegy a gátközlekedési engedéllyel A helyi horgászok (Szövetségünk tagegyesületeinek tagjai) kaphassanak kedvezményes területi jegyet, illetve a Vízügy által többször felajánlott olcsóbb gátközlekedési engedély kerüljön beépítésre egy jegytípusba.

10. Ismerjék el, hogy a taglétszám alapján mi vagyunk a legnagyobb érdekelt tulajdonosok, a gazdasági arányunk ellenére is Bár a tulajdonosok között vagyonilag mi vagyunk a legkisebbek, a taglétszám és a célcsoport (horgászok) vonatkozásában a legjelentősebbnek kellene lennünk. Kérjük ennek a problémának a feloldását, a véleményünk hangsúlyozott figyelembe vételével.

11. Kulturált horgászati lehetőségek Szeretnénk horgászérdekeket is figyelembe vevő közlekedési viszonyokat, minél több kulturáltan megközelíthető, kulturáltan használható horgászhelyet. Ezek karbantartásában, üzemeltetésében szívesen részt is vennénk.

12. A Sporthorgász Kft. vállaljon részt a Szövetség horgászati programjának megvalósításában (táborok, versenyek, stb.) Úgy gondoljuk, hogy a Tisza-tó, és a horgászat népszerűsítése közös érdekünk lenne, amelyet együttműködve tudnánk legjobban érvényesíteni. Ha a Tisza-tó valóban kiemelten horgászvíz, akkor a gazdálkodónak és a horgász szervezeteknek hangsúlyozottan együtt kell működni! Ennek ellenére például horgászversenyeinket, horgásztáborainkat önállóan, segítség nélkül, néha "ellenszélben" szervezzük.

Tiszafüred, 2015. július 6.

Impresszum | Jogi nyilatkozat | Minden jog fenntartva! © 1993-2018.